Zelf een vloer leggen?

Ben jij toe aan een nieuwe vloer in jouw woning, maar wil je het niet uitbesteden aan een bedrijf? Gelukkig kun je zelf ook prima een vloer aanleggen! Maar wat voor vloer is hiervoor geschikt? 

Soort vloer

Ten eerste is het belangrijk dat je kijkt naar wat voor soort vloer je wilt. Er zijn namelijk diverse soorten vloeren. Je hebt de klassieke houten vloeren, maar ook bijvoorbeeld laminaat en PVC vloeren. Daarnaast zijn er ook nog de gietvloeren, maar bij deze vloeren wordt er aangeraden om het aan een professional over te laten. 

Om een soort vloer te kiezen is het handig om wat van de voor- en nadelen van de vloeren te weten: 

  • Houten vloer: Een houten vloer is duurzaam en elke plank is uniek en geeft een mooie uitstraling. Nadeel is wel dat het hout kan beïnvloed worden door temperatuur en dus ook niet geschikt is voor vloerverwarming. 
  • Laminaat vloer: Kleurvast en vochtbestendig, goede prijs kwaliteit. Nadeel is wel dat het niet krasvast is en minder duurzaam dan een houten vloer.
  • PVC vloer: kras- en watervast, kan vloerverwarming onder en veel designs. Nadeel is wel dat het vrij prijzig kan worden.
pvc visgraat vloer

Design

Bij deze soorten vloeren zijn er ook verschillende designs waar je uit kunt kiezen. De houten vloeren hebben altijd een uniek design, doordat elke plank uniek is. Dit geeft een mooie uitstraling en sfeer binnen je woning. Laminaat en PVC zijn te verkrijgen in verschillende kleuren en designs. Tegenwoordig zijn er voor PVC vooral veel opties, zoals een visgraat PVC vloer. Een mooi visgraat design dat makkelijk te leggen is. 

Leggen van de vloer

De moeilijkheidsgraad van het leggen van een vloer is voornamelijk afhankelijk van welke soort vloer je hebt gekozen en de mogelijkheden hiervan. Ben je wat handiger? Dan kun je gerust zelf een houten vloer aanleggen. Voor een wat makkelijker proces is een laminaat vloer aan te raden. PVC vloeren kunnen nog ingewikkeld zijn om aan te leggen, maar je hebt ook klik PVC. Dit is juist weer heel simpel. Denk goed na over hoeveel ervaring je hebt met het leggen van een vloer en wat dan de beste optie voor jou zal zijn.